Úvod finálové skupiny pro Fifejdské Havrany a Pilsner Urquell Košutku.

04.03.2019 17:39

O uplynulém víkendu byla odehrána úvodní kola finálové skupiny 56. ročníku Prazdroj ligy. Účast v ní si v základní části zajistili ze skupiny A obhájce titulu Snail Hunters, HC Mladý Smolivec a Fifejdští Havrani, z béčka vzešla postupová trojice v podobě Ohrazenic, úřadujících vicemistrů Pilsner Urquell Košutky a R.B.H.

Program finálové skupiny otevřel souboj úřadujících mistrů a vicemistrů. Snail Hunters přivítal na svém ledě Pilsner Urquell Košutku. Po oboustranně opatrném úvodním dějství se začalo skóre měnit hned na počátku druhé třetiny. Hosté ještě dohrávali početní výhodu ze závěru první třetiny. Pouhých 7 vteřin po vhazování ve středovém kruhu se dostal k puku Raivo Priedītis, který přesnou trefou otevřel skóre zápasu. Odpověď Snail Hunters na sebe nenechala dlouho čekat. Už v následující minutě vyrovnal Lukáš Šindler. O 7 minut později se domácí dostali do vedení. Po samostatné akci překonal hostujícího gólmana Lukáš Toman. Těsně vedení drželi domácí až do 45. minuty. V té putoval na trestnou lavici útočník Hunters Leo Hoferek a jeho nedisciplinovanost bleskově potrestal Alexey Fonzivin. Že Zápodočeši budou střílet góly pouze za nevyrovnaného počtu hráčů na ledě ukázala 55. minuta. Tentokrát ovšem chladil hlavu na trestné lavici jejich hráč Kirill Yarosh. Ani tento fakt nezabránil Valentýnu Bauerovi, aby vstřelil důležitý gól na 3:2. Pojistku na tři body pro Košutku zařídil na počátku 57. minuty Owen Holtz. Opět při vlastním oslabení zužitkoval geniální nahrávku Marko Mäkeläho.

Nejpřesvědčeji vstoupili do finálové skupiny hráči Mladého Smolivce, kteří rozdrtili R.B.H 9:1. Úspěšně zahájili boj o medaile i Fifejdští Havrani, kteří si překvapivě odvezli tři body z Ohrazenic po výhře 4:1.

Právě Fifejdští Havrani odehráli v úvodu finálové skupiny nejdramatičtější duel. V neděli na svém kluzišti přivítali R.B.H, kteří přijeli napravovat debakl z předchozího dne. V úvodní třetině nic nenasvědčovalo, že by mělo dojít k nějaké dramatické přestřelce. Skóre se v ní přepisovalo až v poslední minutě, kdy Havrany poslal do vedení Zvone Urko. Ve 2. minutě druhé třetiny dostali domácí možnost zahrávat přesilovou hru. Tu už po 6 vteřinách využil Alan Bečvář. Druhý gól v síti jakoby konečně probral hráče R.B.H ze střeleckého spánku. V polovině 23. minuty nejprve snížil Roman Yanov a o 3 minuty později vyrovnal Tadeáš Smolík. Na počátku 29. minuty si domácí vzali vedení zpět. Po geniální nahrávce zpoza brány od Miroslava Šourka zasunul puk za záda hostujícího gólmana Philip Karlsson. Jak je důležité mít v sestavě Šourka ukázali Havrani i o 5 minut později. Jeho další geniální nahrávka našla Alan Bečváře, který svým druhým gólem v zápase upravil na 4:2. Ještě do druhé přestávky se R.B.H podařilo snížit. Ve 36. minutě se z protiútoku prosadil podruhé v zápase Tadeáš Smolík. Vrátit dvougólové vedení se domácím podařilo ve 47. minutě. Třetím dvougólovým střelcem v zápase se stal Philip Karlsson. O 2 minuty později ale přišly velké chvíle hostů. Nejprve Eižens Rozentāls snížil na 5:4 a za dalších 5 minuty vyrovnal Petr Nový. Šok z vyrovnání ale Havrany příliš neotřásl. Ani ne minutu od gólu na 5:5 k protiútoku zavelela jejich druhá formace. Po šikovné nahrávce Pravomila Jančiara nadvakrát překonal hostujícího gólmana Miloš Tvrdoč, který rozhodl o výhře Fifejdských Havranů 6:5.

Stejně jako Havrani vstoupila do finálové skupiny stoprocentní bilancí Pilsner Urquell Košutka. Před domácím publikem a tentokrát i díky gólům za vyrovnaného stavu hráčů na ledě přehrála Mladý Smolivec 5:3. Naopak bez výhry zahájili boj o medaile úřadující mistři Snail Hunters. Z Ohrazenic si odvezli alespoň bod za prohru 2:1 v prodloužení.

Pepka 4.3.2019

Zpět