Finálová skupina v polovině. K titulu má zatím nejblíže Košutka.

06.06.2018 21:56

Už 5 odehraných kol má za sebou finálová skupina 52. ročníku Prazdroj ligy.

Plný počet 12 bodů, skóre 14:3, to byla vizitka vedoucí Pilsner Urquell Košutky po 4 zápasech. V 5. kole je čekal průběžně třetí HC Mladý Smolivec. Více než 7 a půl tisíce diváků na Zimním stadionu Martina Straky v Mladém Smolivci bylo zvědavo, zda domácí tým přeruší vítěznou šňůru lídra finálové skupiny. Jako první v zápase se prosadili hosté. Po nervózní úvodní desetiminutovce putoval na trestnou domácí Lubor Suchánek a hned po 4 vteřinách využil početní výhodu Marko Mäkelä. Na další gól se muselo čekat až do 36. minuty. A byli to opět hosté ze západočeské metropole, kdo se radoval. Tentokrát ve vlastním oslabení se prosadil Owen Holtz. O necelé 2 minuty se konečně mohli radovat domácí fanoušci. Na rozdíl jediného gólu snížil po samostatné akci Rudolf Holub. V závěrečné třetině mohl Mladý Smolivec vyrovnat. Bohužel pro ně ani přesilovka 5 na 3 ke kýženému gólu nevedla. Naopak v 51. minutě zvýšil na 3:1 Igor Kuľha a bylo jasné, že v polovině finálové skupiny bude Pilsner Urquell Košutka i nadále figurovat na čele tabulky beze ztráty jediného bodu.

Průběžně druzí Snail Hunters mající za vedoucí Košutkou tříbodový odstup svedli ve středečním kole tuhou bitvu na ledě čtvrtých JZD Neveklov. Skóre se poprvé přepisovalo v 10. minutě. Početní výhodu využil Viktor Vaculík. Už ve 13. minutě ale bylo srovnáno. Checking první neveklovské formace znamenal gól z hole Martina Patočky. Poprvé do šaten ale odcházeli spokojenější hosté. Dvojnásobnou početní výhodu na konci 15. minuty využil opět Viktor Vaculík. Prostřední část jednoznačně patřila domácím Družstevníkům. V čase 23:05 po samostatné akci nejprve vyrovnal Marcel McArdle a přesně 3 minuty před koncem druhé třetiny poslal Neveklov poprvé v zápase do vedení Lukáš Berger. Nadějné vedení drželi domácí až do samotného závěru. V 57. minutě ale nejprve Viktor Vaculík završil hattrick a vyrovnal na 3:3. V čase 57:40 pak odmítl možnost prodloužení Vladislav Kaláb, který rozhodl o výhře Snail Hunters 4:3. Hunters se tak udrželi v kontaktu s vedoucí Košutkou.

Souboj obhájce titulu HC Ohrazenice a suveréna základní části Kelts Blatná mohl být vyvrcholením první poloviny bojů ve finálové skupině. Jenže Ohrazenice v úvodních 4 kolech přehráli pouze Neveklov, takže sen o dobytí prazdrojligového zlatého hattricku se jim pomalu ale jistě rozplývá. Kelts Blatná byli na tom ještě hůř. Tým, který v základní části ani jednou nepoznal hořkost porážky, prohrál všechny 4 zápasy a s 0 na bodovém kontě se krčil na chvostu tabulky finálové skupiny. První gól v souboji posledních dvou týmů padl až ve 29. minutě.  Po geniální nahrávce Lamberta Lichnera poslal Ohrazenice do vedení Otto Bertram. V závěrečné desetiminutovce se ale konečně probrali Keltové. V 54. minutě vyrovnal František Hošek a 4 a půl minuty před koncem rozhodl o první výhře Jichočechů ve finálové skupině Tomáš Doležel.

Pepka 6.6.2018

Zpět