Bulharská hokejová horečka č. 2 – JZD Neveklov B započalo dobývat 2. Prazdroj ligu.

10.09.2018 17:34

Už 54. ročník Prazdroj ligy otevřel své brány. V jeho úvodu opět zabrousíme do 2. Prazdroj ligy a nahlídneme do bulharské prazdrojligové enklávy, která se počínaje touto sezónou rozrostla o další kus. Po avizovaném odstoupení HC Resii se splnil dlouhotrvající sen pana Pávka. Tým JZD Neveklov B po každosezónním naléhání konečně dostal možnost zahrát nižší prazdrojligovou soutěž.  Třetí nejznámější zemědělské družstvo v ČR (po JZD Agrokombinátu Slušovice a JZD Hoštice) účastí svého béčkového týmu v nejvyšší bulharské lize potvrzuje, že přidružená výroba v podobě tvorby hokejového týmu funguje i v divokých balkánských podmínkách. Aby taky ne, podle důvěrných informací z klubu se metoda pečlivé evidence rodičů uplatněná v chovu hovězího dobytka (otec – jakej to byl bejk, matka – jaká to byla kráva) využívá i při tvorbě kádru hokejového týmu. Jak se tedy hráči JZD Neveklov B vedli v premiérových zápasech 2. Prazdroj ligy?

V úvodním kole v Aréně Křečovice II. přivítali nevyzpytatelné Vlkovice. Slušná návštěva 5124 diváků byla zvědava, jak si jejich miláčci odbydou prazdrojligovou premiéru. Družstevníci vstoupili do utkání náporem, jehož vrcholením byla situace v 9. minutě. Poté, co přežili oslabení, z trestné lavice čerstvě navrátivší Ivan Hvorostovsky geniálně našel Martina Jiráska a ten poprvé v zápase rozradostnil domácí fanoušky. O 5 minut později to bylo už o 2 góly. Hayo Schlüting při protiútoku posunul puk na Ivana Kuryanova a ten přesnou ranou zvýšil na 2:0. V prostřední části se nic nezměnilo, skóre se přepisovalo až v úvodu třetí části. V její 2. minutě se ke kotouči dostal vlkovitý Siarhey Kotra a po individuální akci snížil na 2:1. O 7 a půl minuty později to ale bylo opět o 2 góly. Že protiútoky budou nejspíš neveklovskou smrtící zbraní potvrdil Petr Lariokhin, který zužitkoval geniální nahrávku Stefana Kovačeviće. Toto byl zřejmě definitivní hřebíček do rakve vlkovickým nadějím na zdramatizování zápasu. Zaslouženou výhru 4:1 a tím i úspěšnou premiéru v Prazdroj lize korunoval gólem v poslední minutě Fabrycjan Świrk.

V následujícím kole čekala prazdrojligového nováčka cesta do Plzně, kde sehrál duel proti tamní Škodovce. I do tohoto zápasu vstoupili hráči bulharského týmu aktivněji, první se ale z gólu radovali domácí. V 8. minutě otevřel gólový účet zápasu Zlatko Čuljak. O 4 minuty později ale už bylo vyrovnáno. Jak jinak než z protiútoku se překonal domácího gólmana Hayo Schlüting. Poté hosté přežili oslabení a následně začalo řádit jejich levé křídlo druhé formace Janis Sebris. Nejprve v 16. minutě poslal svůj tým do vedení a 46 vteřin před koncem první třetiny gólem do šatny upravil na 3:1. Krátce poté, co se utkání přelilo do své druhé poloviny dala o sobě vědět Škodovka. Přesnou ranou se prezentovat britský reprezentant v dresu domácích Bobby Thorne. Škodovácí se ale navíc nezmohli. V závěrečné třetině to byli naopak bulharští Družstevníci, kdo ještě skóroval. Na konci 41. minuty v dohrávané přesilové hře navýšil vedení Fabrycjan Świrk a stejný muž gólový účet zápasu završil necelých 8 minut před koncem gólem na konečných 5:2. Stoprocentní bilance JZD Neveklova B v úvodním víkendu ukázala, že se tímto týmem bude muset vážně počítat.

Pepka 10.9.2018

 

Zpět