Základní část minulostí. Na Fifejdské Havrany a PRAGUE KINGS místo ve finálové skupině nezbylo.

16.12.2018 22:05

10 odehraných kol má za sebou základní část 55. ročníku Prazdroj ligy, to znamená, že je definitivně známo, kdo z účastníků si zajistil postup do finálové skupiny.

Jediný z týmů, který měl již před závěrečnými 2 koly jistý postup mezi elitní šestici, byl vedoucí tým skupiny A HC Ohrazenice. Za úřadujícími vicemistry se o zbylá 2 postupová místa ucházela čtveřice  Snail Hunters, Kelts Blatná, PRAGUE KINGS a Ostravští Baníci. Výsledky sobotních duelů příliš jasno do postupové tajenky nevnesly. Naopak spíše ještě více zamotaly. Druzí Snail Hunters si mohli zařídit návrat do finálové skupiny v domácím zápase proti třetím Kelts Blatná. Ke zklamání většiny z tradičně skvělé návštěvy čítající přes 8300 diváků se domácí prosadili pouze jednou. Gól Branislava Čuliny z 56. minuty totiž znamenal pouze snížení na konečných 2:1 pro Blateňáky. Ti se díky tomuto výsledku vyhoupli na druhou pozici, bod před svého sobotního soupeře. Stejným poměrem skončilo i utkání dalších adeptů na postup Ostravských Baníků a PRAGUE KINGS. Pražané ale o své výhře rozhodli až v samostatných nájezdech. Baníci tímto přišli o naději na postup do finálové skupiny. Výčet adeptů se tak zúžil na 3 jména.

Jako poslední překážka na cestě do finálové skupiny stála blatenským Keltům KZN Doubravka. Proti jistému nepostupujícímu to ale neměli vůbec jednoduché. Ještě 4 minuty před koncem třetí třetiny svítil na ukazateli skóre stav 2:3 v neprospěch favorita. V té době si ale odpykával trest hostující David Galbán. V čase 56:43 pak jeho pobyt na trestné lavici zkrátil Sevastjan Babikov, který srovnal na 3:3. Remízový stav vydržel až do konce 60. minuty. Vzhledem k faktu, že o další volné místo ve finálové skupině sváděli vzájemný souboj PRAGUE KINGS a Snail Hunters, bylo vzhledem k situaci v tabulce jasné, že vydřený bod Keltům k jistotě účasti v bojích o prazdrojligový titul bude stačit. Svou příslušnost k elitě pak Jihočeši potvrdili v prodloužení, ve kterém o jejich vítězství rozhodl opět Sevastjan Babikov. Jak bylo řečeno, o poslední postupovou příčku svedli bitvu PRAGUE KINGS a Snail Hunters. Pokud KINGS chtěli pomýšlet na to, že svého soupeře v konečné tabulce skupiny přeskočí, museli ho porazit v základní hrací době. Jenže Hunters měli tentokrát v sestavě Leoše Pospíšila. Jeho 3 góly během 40 minut znamenali vedení hostů 3:0. V závěrečné třetině se domácí ještě vzchopili a díky dvěma gólům zápas zdramatizovali. Na více než na snížení na konečných 3:2 to ale nestačilo.

Ještě zamotanější a vyrovnanější byla před závěrečnými 2 koly situace ve skupině B. Vedoucí trojice týmů Pilsner Urquell Košutka, JZD Neveklov a Mladý Smolivec se srovnala na shodném počtu 16 bodů a pouhý bod za nimi se nacházeli Fifejdští Havrani. R.B.H a Tukani byli ze hry o finálovou skupinu venku.  Rozřešení o postupové trojici přineslo už sobotní kolo. V soubojích týmů horní a dolní poloviny tabulky byla téměř stoprocentně úspěšná ta horní, a tak vedoucí trojice už měla do nedělního závěrečného kola klid. Pilsner Urquell Košutka přehrála R.B.H na jejich ledě jasně 6:0, naopak JZD Neveklov se doma s beznadějně posledními Tukany natrápil a o výhře 2:1 rozhodl až v prodloužení. Malé zaváhání Neveklova ale nedokázali využít čtvrtý Fifejdští Havrani. Proti Mladému Smolivce neměli šanci a museli se smířit s debaklem 6:1. Od třetího Neveklova tak Havrany dělil tříbodový rozdíl, lepší vzájemná bilance ze vzájemných zápasů však předčasně poslala Neveklov do bojů o medaile.

Pepka 16.12.2018

Zpět