Mladý Smolivec slaví titul, Tukani bez medaile

17.09.2012 07:32

22. ročník Prazdroj ligy vyvrcholil závěrečnými zápasy ve finálové skupině.

Rozhodující krok k zisku prazdrojligového titulu chtěl učinit HC Mladý Smolivec. V předposledním kole však Kance nečekal snadný soupeř. V domácím prostředí přivítali prvoligového nováčka a zároveň tým bojující o medailové umístnění Fifejdské Havrany. Čekání na úvodní gól zápasu bylo ukončeno v 10. minutě.  Na trestnou lavici putoval fifejdský Wim Verschueren a než se v místě svého dočasného pobytu uvelebil, radovali se domácí fanoušci z vedení. Už po 5 vteřinách jeho trestu se totiž pěknou samostatnou akcí prezentoval Martin Vondra. Hostům se podařilo vyrovnat poměrně záhy. Ve 12. minutě se z protiútoku prosadil Gordon Petko. Po úvodní třetině ale byli výrazně spokojenější mladosmolivečtí. Na počátku 17. minuty opět přesilovou hru využil Martin Vondra a v poslední minutě první třetiny navýšil náskok domácích jeho parťák z útoku Karel Šmíd. Když stejný muž ve 34. minutě zvyšoval, jak jinak než v početní výhodě, už na 4:1, nebylo o vítězi zápasu a tím i o novopečeném mistru Prazdroj ligy pochyb. Havrani sice ještě ve druhé části dokázali trefou Gordona Petka snížit na 4:2, ta už ale nic nezměnila na faktu, že v Mladém Smolivci mohli naplno propuknout oslavy zisku prazdrojligového titulu.

Sobotní kolo rozhodlo i o držiteli stříbrných medailí. V přímém souboji se o ně utkali HC Patin Panthers a Tukani. Jako první šli do vedení domácí Panteři. Na počátku 10. minuty otevřel skóre zápasu Jan Přikryl. Tukani srovnali krok ve 14. minutě, kdy se prosadil Homér Falter. Těsně před završením první poloviny zápasu šli Panteři do vedení podruhé. A opět to byl Jan Přikryl, kdo překonal tukanského gólmana. Závěrečná třetina zprvu patřila Tukanům. V její 7. minutě nejprve v přesilové hře vyrovnal Jarolím Hrachovický a 6 a půl minuty před koncem Tukany poprvé v zápase poslal do vedení druhou trefou v zápase Homér Falter. Odpověď domácích byla ale blesková. Už po 17 vteřinách vyrovnal František Pohorelec. Když už se zdálo, že vyrovnaná bitva spěje do prodloužení, rozehrála druhá útočná formace Panterů přesnou kombinaci, na jejímž konci byl úspěšný zakončovatel Antonín Vodička. Na tuto trefu v čase 59:09 už Tukani zareagovat nedokázali a tak se museli smířit s bojem o třetí místo v posledním kole. Naopak výhra 4:3 přinesla Patin Panthers radost v podobě jistoty stříbrných medailí.

Tukani ovšem neměli boj o třetí místo ve svých rukou. Jelikož na třetí Fifejdské Havrany měli ztrátu 1 bodu, museli i v případě výhry nad HC Resii čekat na jejich zaváhání. V posledním kole stále ještě úřadující mistr však nezačal zápas dobře. Po první třetině prohrával 0:1 po gólu Dominika Sýkory ze 14. minuty.  Ve 30. minutě ale Everaldo Loureiro využitou přesilovou hrou nastartoval tukanskou skvostnou pětiminutovku, během které dokázal zápas otočit. V závěrečné třetině Resii už jen kosmeticky upravili výsledek do konečné podoby 4:2. Výhra Tukanů pořadím na medailových pozicích nezamíchala. Fifejdští Havrani totiž plně využili kocoviny Patin Panthers z oslav druhého místa a pokořili je především díky hattricku obránce Danielse Tambievse 5:1. Fifejdští Havrani tak svůj prvoligový debut ozdobili úspěchem v podobě zisku bronzových medailí. Nevděčné čtvrté místo zbylo na Tukany, kteří se po pěti mistrovských titulech v řadě musí smířit se sezónou bez medaile.

Ještě jedna otázka zbývala dořešit v posledním kole. Především milovníky statistik a rekordů zajímalo, zda mladosmolivecký ostrostřelec Karel Šmíd překoná historické rekordy hudčické legendy Serváce Velebného ve statistice kanadského bodování a počtu vstřelených branek v jedné sezóně. Připomeňme si, že Servác Velebný své rekordy vytvořil hned v premiérovém ročníku, kdy jeho bilance tvořila neskutečných 34 gólů a 10 asistencí. Před závěrečnými dvěma koly měla současná největší útočná hvězda Prazdroj ligy na svém kontě 31 vstřelených gólů a 9 asistencí.  Nepříliš složitými počty dojdeme k závěru, že pouze 4 vstřelené góly a 1 asistence stačily, aby Karel Šmíd vstoupil do historie. Rekordy se začaly otřásat hned po zápasu s Fifejdskými Havrany, ve kterém se Karlu podařilo vsítit dva góly. V závěrečném souboji s KZN Doubravka přidal pouze jeden zásah a tak je jasné, že rekordy legendárního Serváce Velebného zůstaly nepřekonány. 34 gólů v sítích soupeřů z hole Karla Šmída ale znamená vyrovnání letitého rekordu.

-Pepka-

 

Zpět